تب کریمه کنگو ،تب کریمه کنگو Ppt،تب کریمه کنگو در اصفهان،تب کریمه کنگو Pdf،تب کریمه کنگو در کرمانشاه،تب کریمه کنگو در شیراز،تب کریمه کنگو در مازندران،تب کریمه کنگو در تهران،تب کریمه کنگو در مشهد،تب کریمه کنگوچیست،تب خونریزی دهنده کریمه کنگو.ppt،تب کریمه کنگو در اصفهان،قربانی تب کریمه کنگو در اصفهان،تب کریمه کنگو اصفهان
در این مطلب از سایت جسارت می خواهیم در مورد تب کریمه کنگو صحبت کنیم.امیدواریم این مطلب مورد توجه شما سروران گرامی قرار گیرد.تب خونریزیدهنده کریمه-کنگو (به انگلیسی: Crimean Congo Haemorrhagic Fever(CCHF)) یک بیماری حاد تبدار و خونریزی دهنده است که از طریق گزش کنه یا تماس با خون یا ترشحات یا لاشه دام و انسان آلوده منتقل میشود. بیماری اولین بار در سال ۱۹۴۴ در کریمه اوکراین شرح داده شد و نام تب خونریزی دهنده برای آن اعلام شد. در سال ۱۹۶۹ معلوم شد بیماریزای ایجادکننده تب خونریزی دهنده در کریمه مشابه همان بیماری است که در سال ۱۹۵۶ در جمهوری دموکراتیک کنگو مشاهده شدهاست. از این رو با توجه به مشابهت نشانهها در هر دو مکان، به بیماری، نام کنونی داده شد. تب خونریزیدهنده کریمه-کنگو در انسان، بیماری شدیدی همراه با مرگ و میر حدود ۳۰ ٪ ایجاد میکند و شیوع بیمارستانی آن نیز بسیار بالا است.
عامل بیماری ویروسی از خانواده Bunyaviridae و جنس Nairovirus است. این ویروس دارای پوشش پروتئینی است و قطر ساختمان آن ۸۵ تا ۱۰۰ نانومتر است و از گروه آرانایهای تک رشتهای است. مقاومت ویروس در برابر گرما کم است و در دمای ۵۶ درجه سلسیوس به مدت ۳۰ دقیقه از بین میرود؛ بنابراین پختن گوشت یا پاستوریزه کردن شیر باعث از بین رفتن ویروس میشود. ضمناً ویروس میتواند در خون به مدت ۱۰ روز در دمای ۴۰ درجه سلسیوس مقاومت کند. ویروس در محیط اسیدی مثلاً اسید استیک دو درصد (و یا محیط اسیدی ایجادشده پس از جمود نعشی) از بین میرود و همچنین در برابر سدیم هیپوکلریت یک درصد و محلول دو درصد گلوتار آلدئید یا ضدعفونیکنندههای فنول ۳ تا ۵ درصد، حساس است. با اینکه مواد شوینده مانند صابون ویروس را از بین نمیبرند ولی تا حدی ویروس را غیرفعال میکنند. اسیدوزی که پس از چند ساعت از ذبح دام در جسد حیوان پیدا میشود موجب از بین رفتن ویروس میشود.[۱] در کشتارگاههای صنعتی، لاشه دام به مدت ۲۴ ساعت در دمای ۴ درجه سلسیوس نگهداری میشود تا ویروس از بین برود. نگهداری گوشت در یخچال منزل در دمای ۱+تا ۴+ درجه سلسیوس به مدت حداقل ۲۴ ساعت نیز ویروس را از بین میبرد.
به گزارش بی اس ام اس تب های خونریزی دهنده گروهی از بیماریها هستند که توسط ویروسها ایجاد می شوند.یکی از معروفترین و شایع ترین بیماری ها در این گروه ، تب خونریزی دهنده کریمه- کونگو است.این بیماری در آسیا ، اروپا و آفریقا وجود دارد و به دلیل مرگ و میر بالا و همه گیری های ناگهانی بیماری ، اهمیت خاصی دارد.اولین مورد از این بیماری در سال 1942 در شبه جزیره کریمه دیده شد و در خلال جنگ جهانی دوم در این منطقه شایع شد.در سال 1956 نیز بیماری در کنگو شایع و ویروس عامل بیماری از بیماران جدا شد و در سال 1969 مشخص شد که عامل این دو بیماری مشابه است.این بیماری می تواند از طریق تماس مستقیم انسان با ترشحات گوشت آلوده تازه نیز منتقل شود.مهم ترین راه آلودگی کنه ناقل بیماری ، خون خواری کنه نابالغ از مهره داران کوچک است و یک بار آلودگی موجب می شود کنه در تمام عمر ناقل باشد و بیماری را به مهره داران بزرگ مثل دام ها منتقل کند و انسان به صورت تصادفی بیمار میشود.با توجه به این که بیماری در حیوانات اهلی هیچ گونه علایم مشخصی ندارد و خطر انتقال بیماری در انسان طی ذبح حیوان آلوده و یا دوره کوتاهی پس از ذبح حیوان آلوده وجود دارد ،این بیماری می تواند از طریق تماس مستقیم انسان با ترشحات گوشت آلوده تازه نیز منتقل شود.از سوی دیگر به دلیل انتقال بیماری توسط ترشحات بدن انسان بیمار ممکن است به دلیل عدم رعایت احتیاطات استاندارد باعث اپیدمی بیمارستانی شود.
در ایران استان سیستان وبلوچستان موارد بالای بیماری را دارد.اصفهان جزء استانهای با موارد متوسط بیماری می باشد و استانهای فارس ، تهران ، خوزستان ، چهار محال و بختیاری یزد، هرمزگان ،قم ،کردستان ،موارد بیماری کمتر اتفاق افتاده است و بقیه استانها گزارشی نداشته اند.
علائم اولیه بیماری شامل شروع ناگهانی تب ، حال عمومی بد، ضعف ، سردرد ،تحریک پذیری ، درد شدید اندام ها و کمر و بی اشتهایی است.استفراغ ، درد شکمی و اسهال نیز در بعضی موارد دیده می شود. خونریزی در روز پنجم بیماری شروع می شود. خونریزی زیر پوستی ، خونریزی در کام نرم و حلق ، خون ریزی از لثه ، بینی ، ریه ، رحم و روده در موارد شدید و کشنده با حجم زیاد و غالبا همراه با تخریب کبدی دیده می شود. تب 5 الی 12 روز طول میکشد. کاهش ضربان قلب و فشار خون هم دیده می شود . ادرار خونی و آلبومین در ادرار شایع است. کاهش بیش از حد گلبول سفید ،افزایش بیش از حد آن و کاهش شدید پلاکت نیز دیده میشود.
دوره کمون بین 2 تا 4 هفته میباشد و به طور متوسط 10 روز طول میکشد.
تماس مستقیم با ترشحات حیوان بیمار هنگام ذبح یا قطعه قطعه کردن گوشت تازه.تماس با ترشحات بدن کنه هنگام له کردن آن.پاشیده شدن اتفاقی ترشحات حیوان یا انسان بیمار به چشم یا دیگر سطوح مخاطی.مخزن و ناقل ویروس در طبیعت، اصولاً کنهها هستند و گاو، گوسفند، بز، خرگوش، خرگوش صحرایی و جوجهتیغی و حتی جوندگان مثل موش نیز به عنوان ناقل شناخته میشوند. اما انواع پرندگان به جز شتر مرغ در برابر این بیماری مقاوم هستند. این ویروس از طریق تماس مستقیم با خون یا ترشحات بیمار، لاشه حیوان آلوده (انتقال به قصاب یا پوستکن) سبب ایجاد همهگیریهای ناگهانی میشود. در جنوب آفریقا، پادتن ویروس تب خونریزیدهنده کریمه-کنگو از سرم خون زرافه، کرگدن، گاو کوهی، بوفالوی آمریکایی، گورخر، یا سگ جدا شدهاست. ویرمی در نشخوارکنندگان اهلی مانند گاو، گوسفند و بز به مدت یک هفته پس از آلودگی باقی میماند. بیماری در حیوانات اهلی هیچ گونه علائم مشخصی ندارد و خطر انتقال بیماری در انسان در هنگام ذبح یا یک دوره کوتاه پس از ذبح حیوان آلوده (به دنبال تماس با پوست یا لاشه حیوان) وجود دارد. با وجود اینکه پرندگان (به غیر از شترمرغ) به این بیماری مقاومند اما میتوانند با پخش کنههای آلوده باعث ایجاد شیوع بیماری شوند. همچنین تماس با خون و بافت بیماران بهخصوص در مرحله خونریزی یا انجام هرگونه عملی که منجر به تماس انسان با خون، بزاق، ادرار، مدفوع و استفراغ آنها شود باعث انتقال بیماری میشود. به همین دلیل، مواردی در بین اعضای خانواده بیمار و پرسنل پزشکی بعد از آلودگی با خون یا ترشحات بیمار رخ داده است. به همین خاطر توصیه میشود پس از درمان با فوت تمام وسایل و لباسهای فرد بیمار آتش زده یا نابود گردد. بیمار در طی مدتی که در بیمارستان بستری است میتواند به لحاظ انتقال بیمارستانی به شدت دیگران را دچار آلودگی کند، عفونتهای بیمارستانی بعد از آلودگی با خون یا ترشحات بیماران شایع میباشند.
مورد مشکوک: خونریزی ،تب ،درد عضلانی همرا ه با سابقه تماس با دام یا کنه یا تماس با انسان بیمار
مورد محتمل:کاهش پلاکت(کمتر از 150000)و کاهش گلبول سفید (کمتر از 3000) یا فزایش گلبول سفید (بیشتر از 9000)
مورد قطعی : تست سرو لوزیک مثبت یا جدا کردن ویروس از نمونه خون
بلافاصله موارد مشکوک باید به صورت تلفنی به واحد مبارزه با بیماریهای واگیر مرکز بهداشت شهرستان گزارش شود.
1- گوشت را بعد از تهیه، 24-12 ساعت در یخچال نگهداری کنید( نباید گوشت در 24-12 ساعت اول یخ بزند) و سپس آن را قطعه قطعه کنید زیرا بعد از این زمان عوامل بیماری زای تب کریمه کنگو از بین خواهند رفت.2- استفاده از دستکش هنگام قطعه قطعه کردن گوشت3- استفاده از دستکش ، چکمه ، عینک ، گان و ماسک جهت قصابان هنگام ذبح دام
هیچ نوع واکسن معتبری برای پیشگیری در انسان و دام وجود ندارد. اما چنانچه فرد، به موقع جهت درمان اقدام کند میتوان بیماری را درمان کرد. از سال ۱۹۷۰ میلادی تلاشهایی برای دستیابی به واکسن این بیماری انجام شده که بیشتر آنها بینتیجه بودهاند. تنها واکسن موجود که گمان میرود کارامد باشد در بلغارستان مورد استفاده قرار میگیرد. در سال ۲۰۱۱ تیمی از محققان کشور ترکیه به واکسنی غیر سمی دستیافتند که در آزمایشهای اولیه ۸۰ درصد مصونیت ایجاد کرده که در حال طی مراحل آزمایش سازمان غذا و دارو آمریکا برای دریافت تأییدیه است.
اساس درمان این بیماری، حمایتی است و شامل تنظیم آب و الکترولیت و درمان انعقاد درونرگی منتشر به همراه داروی ضد ویروس ریباویرین است. توجه شود که درمانهای اختصاصی توسط پزشک متخصص و ترجیحاً متخصص عفونی انجام میشود. پژوهشها نشان میدهند که تزریق استروئیدها بخصوص متیل پردنیزولون در دوز بالا، میزان پلاکت خون را افزایش و نیاز بیمار را به فراوردههای خونی کاهش میدهد و بر تب بیمار نیز تأثیر دارد.
ویروس تب کریمه کنگو تا ۲۴ ساعت قابلیت انتقال از بدن فرد متوفی به افراد دیگر را دارد و با توجه به انتقال سریع بیماری از طریق مخاط، ترشح و خون متوفی به افراد دیگر، بیماران فوتی با رعایت شرایط بهداشتی، در کاورهای مخصوص و پلمپ شده، توسط افراد مجهز به لباسهای مخصوص به خاک سپرده میشوند. گفتنی است به علت خطر ابتلا، بدن این بیماران بدون غسل و کفن به خاک سپرده میشود. حداقل عمق برای خاکسپاری شدن باید ۲ متر باشد. علاوه بر این، سطح بدن بیمار و همچنین سطح کاورها باید توسط محلول ضدعفونیکننده، همانند آب ژاول (هیپوکلریت سدیم) پوشانده شود. در ایران در مواردی گفته شدهاست که اجساد بیماران ناقل تب کریمه کنگو در زمان خاکسپاری، توسط سفته آهک آهک پوشانده و در تابوت پِرِسشده به خاک سپرده میشوند تا از احتمال شیوع بیماری در محل خاکسپاری جلوگیری شود. اگرچه در دستورالعملهای بینالمللی، استفاده از آهک ذکر نشده است.
تب کریمه کنگو باعث پدیدار شدن تب وخونریزی شدید در بیماران می شود. نرخ کشنده بودن تب کنگو بالغ بر 40% است. ویروس تب کریمه در درجه ی اول از نوعی کنه و احشام به انسان ها منتقل می شود. همچنین انتقال از انسان به انسان نیز می تواند به دلیل ارتباط نزدیک خونی، ارتباط با ترشحات بدن و دیگر مایعات بدن فرد بیمار میسر شود. این بیماری هم اکنون در آفریقا و سپس در بالکان، خاورمیانه و آسیا شیوع پیدا کرده است. هنوز واکسن تب کریمه کنگو برای مقابله با انتقال این بیماری یافت نشده است.
از اوایل سال 1396 بیماری تب کنگو در ایران نیز شیوع پیدا کرده است. به گفتهی رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت از ابتدای امسال و تا این لحظه 56 نفر به این بیماری مبتلا شدهاند و تنها 3 نفر به علت این بیماری فوت کردهاند. این مقام مسئول تأکید کرده است که مردم گوشت را حتماً از محل مطمئن و مورد تائید سازمان دامپزشکی خریداری نمایند. به گفتهی ایشان دامی که ذبح میشود، باید تا 24 ساعت در شرایط ویژه و دمای مخصوص یخچال نگهداری و فریز شود تا ویروس موجود در بدن دام از بین برود. گوشتی که در وضعیت مناسبی نگهداری شود و خوب پخته شده باشد، امکان انتقال بیماری را به صفر میرساند. چندی پیش نیز در شبکه های اجتماعی خبری دست به دست شده بود مبنی بر اینکه جگر حتی اگر منجمد هم بشود ویروسش نمی میرد و ناقل بیماری تب کریمه کنگو است. در این اطلاعیه از مردم خواسته شده بود تا اطلاع ثانوی جگر نخورند. در همین رابطه رئیس اتحادیه فروشندگان دل، جگر و قلوه اعلام کرد: آنچه که در شبکه های اجتماعی مبنی بر آلوده بودن دل و جگر گفته می شود به طور قطع شایعه بوده و وزارت بهداشت نیز صحیح نبودن این موضوع را اعلام کرده است. با اعلام این خبر در شبکه های اجتماعی، فروش دل و جگر 5 تا 6 برابر کاهش پیدا کرده بود.